Henriks kommentarer

13 augusti 2009

Har han ändrat åsikt?

Någon har undrat om jag nu inför biskopsvalet har ändrat åsikt i ämbetsfrågan.

Svaret är nej.

Men jag har mer och mer kommit till det att den onde lurar oss att fastna i en enda fråga, och jag tror att om vi vill ha en framtid i kyrkan så måste vi söka vägar tillsammans överallt och alltid där det går.

Jag har hela tiden försökt säga att ämbetsfrågan inte är mitt livs fråga. Jag har också sagt att jag inte kräver att andra skall vara bundna av mitt samvete. Vi har alla uppdraget att lyssna till Guds Ord och försöka leva därefter. Jag har under många år gjort det med bönen i Ps. 119: om din tjänare far vilse, så uppsök honom som ett förlorat får.

Jag tror också på fullständig ärlighet och öppenhet. Jag har inget behov att riva i denna fråga, jag försöker leva enligt min övertygelse och väntar att andra lever enligt sin övertygelse. Jag tror inte att vi kommer längre nu. Frågorna och uppfattningarna finns ju där, så det är lika bra att tala öppet.

Jag ifrågasätter inte det juridiskt riktiga i beslutet från år 1986. Jag förstår att en kristen kvinna eller en man med kallelse till Guds rikes arbete tar emot den kallelse som kyrkan ger.

Nu är frågan om vi vill leva tillsammans i samma kyrka. Alternativet som jag ser det är splittring. Och det tycker jag inte är något bättre alternativ. Jag tror att det kan innebära att vi till vissa delar “sitter innanför samma kyrkoväggar på olika platser”. Samtidigt tror jag faktiskt att bara en frihet att verka enligt sin tro skapar förutsättningar för en djupare enhet.

Jag tror inte på rättegångslinjen. Jag tror inte på att anmäla sin broder eller syster. Vi kan redan nu - oberoende av de rättsfall vi har bakom oss - välja en annan väg. Och den skall vi välja!

Samtidigt betyder detta i klartext att jag inte heller försöker utnyttja min position (vad den än är eller blir) till att sätta krokben för andra. Om och när vi har ett beslut, som en del är glada över, andra kan leva med, och några har svårt att förstå, ser jag som enda möjlighet att vi tillsammans försöker ge varandra möjligheter. Vem tar skada av det? Vem blir förhindrad att predika Guds Ord?

Detta betyder inte – och här tror jag många i olika åsiktsgrupper är ense – att “anything goes”. Det betyder alltså att det finns teologiska skäl som jag anser att väger tungt och andra som väger mindre tungt.

Men när frågan igen kommer upp och någon vill öppna diskussionen på nytt med – som han och andra kanske upplever – nya infallsvinklar, tycker många av oss att det är kejsarens nya kläder, det är att säga samma saker med litet andra ord. Och när jag, eller någon annan, försöker bemöta det upplever de andra att jag inte har något nytt att komma med, det är samma argumentation, möjligen med något nytt ord.

Därför tror jag att vi inte i detta skede lyckas övertyga varann och att vi måste hitta en annan väg, där vi kan leva enligt vår övertygelse. Jag tror att vi kan sätta oss ner, inte med frågan ”hur har du tänkt lösa detta?” utan med frågan hur ska vi lösa detta, hur ska vi hitta vägar vidare som alla kan leva med?

Jag vill vara riktigt ärlig. Jag tror att det med tiden skall visa sig vad som har Guds välsignelse med sig och vad som har fört in på “en olycksväg” (Ps. 139). Jag anbefaller hela frågeställningen åt Herren. Jag vill inte bli eller vara någon människas stötesten, men jag vill försöka hålla fast vid Guds Ord. Det vill andra också göra och där vi ser olika på vad det innebär, kan det bli litet olika lösningar ibland.

Jag har förr föreställt mig att de olika åsiktsgrupperna är som cirklar som har ett streck mellan sig. Det är konfrontation, de olika lägrens cirklar. Mer och mer har jag börjat tänka – efter att ha mött kvinnliga präster med en klar Kristusbekännelse och en fin teologi – att det handlar om koncentriska cirklar, eller om cirklar som nästan sammanfaller, där vi har mycket eller det mesta gemensamt, fast vi ser olika i någon fråga.
Och jag har mött manliga präster vars teologi känns mycket långt från det som jag uppfattar som nytestamentlig kristendom – nu talar jag inte ens om mindre frågor, utan t.ex. om frälsningsfrågan och om kristologin.

Nu vet jag inte om den linje jag försöker tala för får stöd. Jag möter överallt en annan linje, nämligen den att man vill tvinga folk att också när det gäller trosutövning handla mot sin övertygelse, eller då vika undan och försvinna. Det har lett till att många av oss inte kan bli kyrkoherdar eller kaplaner, eller ens prästvigda. Jag tror inte att någon förlorar på en större öppenhet här; vi är tjänare, och var och en som bekänner Kristus behövs nu! Vi står inför ett uppenbart hot att förlora många sådana unga som skulle vilja verka som präster, men som börjar se sig om efter andra lösningar. Vill vi verkligen det? Från vem är det bort om också de får rum?

Jag tror alltså att det finns en annan väg. Låt oss inte göra det om intet som tidigare generationer av kristna har byggt upp.

Jag har skrivit om ämbetsfrågan. Den är enligt min mening litet speciell, därför att vi har ett beslut och det är i kraft. Innanför det beslutet ryms den grupp av kristna inom kyrkan, lekmän och präster, som har en traditionell (låt inte benämningen stöta dig) syn. Vi kan lösa de frågor som dyker upp, om vi gör det tillsammans.

Vad välsignelse av samkönade par och eventuella kommande vigslar beträffar (det ska jag återkomma till mera detaljerat) har kyrkan inte fattat något sådant beslut och kan enligt min mening inte göra det.

Det måste ha betydelse för kyrkan vad som står i Bibeln och vad som inte står där.

Vi är av olika mening i ämbetsfrågan. En del tycker att Bibeln är litet oklar på den punkten, andra att Biben är helt klar.

Men vi kan knappast säga att Bibeln är otydlig när det gäller den andra stora frågan. Där handlar det mera om vi vill följa Ordet trots tidsandan, eller om vi vill välja en politiskt korrekt väg.

Nu står vi inför stora och viktiga avgöranden. Låt oss be till Herren, samtala med varandra och studera Ordet.

Jag hoppas jag inte är den enda som vill att vi skall försöka hålla ihop (det är jag säkert inte), jag menar också om och när det ibland är litet svårt, på olika sätt svårt för olika människor.

Henrik

6 kommentarer:

  • MYCKET insiktsfullt. Hoppas detta läses även i Sverige. Tror att detta är enda vägen.

    Av Blogger SigridL, Klockan torsdag, augusti 13, 2009 3:25:00 em  

  • Hej Henrik!

    Paulus förbjuder ju kvinnan att undervisa. Dessutom skriver han att kvinnan skall tiga vid sammankomsterna, och om det är något hon funderar över skall hon fråga upp det av sin man när de kommer hem.

    Anser du att man skall ta detta bokstavligt om man vill vara Bibeltrogen?. I så fall kan ju kvinnor knappast vara ledare i församlingens dagklubb eller söndagsskola, eller ens undervisa sina barn?. Likaså får väl en kvinna inte ställa frågor vid ett Bibelstudietillfälle, utan hon måste fråga upp det hon inte förstod av sin man när de kommit hem.

    Om man anser att en kvinna inte kan vara präst men tex. söndagsskollärare, så har man väl ändå frångått Bibeln, om man skall ta Paulus ordagrant?.

    Mvh. Trygve S

    Av Anonymous Trygve S., Klockan torsdag, augusti 13, 2009 9:30:00 em  

  • Hej, bara helt kort: jag har skrivit och sagt så mycket i frågan och som jag nu skriver tror jag inte att diskussioner, i synnerhet såhär med korta ordvändningar för så långt.
    Jag kan ju bara säga att det är ju en slutsats som Paulus inte själv drar - han använder ju kvinnliga medarbetare för fullt, han låter Priscilla och akvila undervisa Apollos, men säger ändå det han säger i 1 Kor 14 och 1 Tim 2, Tit m.fl.

    Om du läser finska (vet inte om du kommer fårn Finland eller Sverige) har en ny intressant bok utkommit skriven av två kvinnor! Majlis Janatuinen och Soili Haverinen, kanske i synnerhet den senare delen är intressant och skarp.

    Men som sagt: samme Paulus som skrev 1 Kor 14 och 1 Tim 2 och 3, och Ef 5 mm, hade kvinnliga medarbetare som han högaktade och värnade.

    Kanske får det räcka nu - fatta det inte som att jag inte vill ta din fråga seriöst! Men det finns så mycket svar just på bl.a den frågan att jag inte tror vi här kommer längre.

    mvh Henrik

    Av Blogger Henrik Perret, Klockan torsdag, augusti 13, 2009 9:47:00 em  

  • Men det är intressant att det anförda argumentet i princip "bortförklarar" ett mycket klart bibliskt förbud genom att hänvisa till att det inte följdes av skribenten. Är inte detta att öppna Pandoras box? Varför kan man inte då bortförklara även många andra klara förbud i Bibeln? Eller anse att de har sin tillämpning endast i vissa specifika sammanhang? Så måste det ju ligga till om Paulus å ena sidan klart förbjuder något men i praktiken i ett annat sammanhang tillåter det. Eller skall man se det så att Paulus anser att kvinnor i allmänhet skall tiga i församlingen men gör undantag för vissa som t.ex. är väl ämnade att undervisa?

    Man kunde ju tillämpa denna tankegång även på en annan fråga och tänka sig att män till exempel inte i allmänhet skall ha umgänge med varandra men göra ett undantag för registrerade parförhållanden?

    Av Anonymous Gunda, Klockan fredag, augusti 14, 2009 5:54:00 em  

  • Jag skulle gärna vilja att du utvecklar din tankegång så att jag inte missförstår dig.
    Menar du att Paulus är inkonsekvent, och å ena sidan ger vissa förbud och regler, och å andra sidan inte följer dem?

    Innan jag svarar vill jag gärna ha bekräftelse på att jag inte läser in tankar som du inte har.

    mvh Henrik

    Av Blogger Henrik Perret, Klockan fredag, augusti 14, 2009 6:17:00 em  

  • Hej!

    Ja det var inte min mening att provocera med min fråga, men jag menar att det blir problematiskt om man tolkar dessa Bibelställen precis ordagrant. Men förvisso tillåter ju Paulus också kvinnliga medarbetare i 1 Tim 3.

    Som Österbottning så kan jag ju (lite) finska, så jag kanske läser boken du tipsar om någon gång när möjlighet och tid finnes.

    Är det inte annars jobbigt att hela tiden förknippas med denna enskilda teologiska fråga?.

    Själv skulle jag gärna vilja vara för kvinnliga präster, men det är svårt att hitta teologiska argument för det.

    Mvh.
    Trygve

    Av Anonymous Trygve S., Klockan lördag, augusti 15, 2009 8:45:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida