Henriks kommentarer

24 oktober 2006

Vad menar ärkebiskopen?

I det färskaste numret av Kyrkpressen intervjuas två ärkebiskopar, den nye svenska ärkebiskopen och vår ärkebiskop Jukka Paarma.

Det är enligt min mening en avslöjande intervju. Ärkebiskop Wejryd anser att det faktum att synen på ämbetsteologin lagts med i behörighetskraven och inte bara i lämplighetsbedömningen lett till större klarhet och haft gott resultat.

Hm. Läs t.ex. www.dagen.com och artikeln om Maria Rönn, läs gärna på Brogrens hemsida (www.brogren.nu) om situationen i Svenska kyrkan. Professor Eva Hamberg, själv kvinnlig präst och professor i Lund, har sagt att Svenska kyrkan dreneras på goda arbetare genom den nya policyn (att kräva fullständigt handlingstvång i förhållande till den nya ordningen).

Av solidaritet med Kyrkpressen vill jag inte här före utgivningsdatumet kommentera mera innehållet i ärkebiskop Paarmas ord, utan hänvisar till Kyrkpressens egen hemsida för att nyheten skall läsas "ur källan". (www.kyrkpressen.fi/tidningen - senaste numret).

Så mycket säger jag att jag finner utvecklingen oroväckande.

Vad tycker Ni?

Henrik

7 kommentarer:

  • OROVÄCKANDE...
    Intervjun med ärkebiskoparna Jukka Paarma och Anders Wejryd kan ju ses som ett informativt litet dokument om statskyrkorna i Finland och Sverige. Wejryds kyrka ligger 10-15 år före Paarmas vad gäller nedmonteringen av kyrkans väsen och uppdrag. Den Svenska kyrkan är färdig med sitt paradigmskifte. Svenska kyrkan har nu full kongruens med samhällets rådande världsbild och opinionen. Finska kyrkan har några år kvar.
    Oroväckande är slutordet. Mera adekvat är det kanske att säga att ingen vare sig i Sverige eller i Finland kan leva ett liv i en struktur där avfallets bekännelse totalt råder med ett 'annat evangelium' - och leva ett annat egentligt liv i Kristi kyrka.
    Pax et patientia
    //DSr

    Av Anonymous Anonym, Klockan tisdag, oktober 24, 2006 11:05:00 fm  

  • Vi kan ju fråga apostlarna, de levde väl inte heller i särskilt trygga eller välordnade yttre förhållanden? Sökte de samförstånd med dylika män?

    Dags slutord sitter perfekt. Vi känner sammanhanget kring orden "ett annat evangelium" och hur Paulus ställde sig till sådant.
    /Ola

    Av Anonymous Anonym, Klockan tisdag, oktober 24, 2006 7:52:00 em  

  • lpumoqmJa, sannerligen, ni har båda helt rätt! En broder påpekade också att synen på kristendomen som ärkebiskopen talade om ju i första hand borde inkludera bekännelsen, först i andra hand ordningen! Men det är tvärtom, eller rättare sagt, till bekännelsen kommer han ju aldrig!

    Jag ska citera en vän i ett skilt inlägg. Så se det om en stund. Tack för era kommentarer! Hur stärkande är det inte med trossyskon i tider som dessa!

    Henrik

    Av Blogger Henrik Perret, Klockan tisdag, oktober 24, 2006 8:33:00 em  

  • Nja. Nog kommer Wejryd till bekännelsen - så där indirekt. I och med att synen på ämbetsteologin blivit ett behörighetskrav är det ju klart utsagt vad en blivande präst i Svenska Kyrkan måste tro på för att vara behörig.
    Inte på Bibeln, inte på Bekännelseskrifterna. Det räcker om man tror på kvinnliga präster. Det är den tro som nu ska bekännas!

    Man kan vara av vilken åsikt som helst om kvinnliga präster, men alla borde väl ändå inse, att om detta görs till ett behörighetskrav, om en sådan bekännelse avkrävs de blivande prästerna, då är det redan fråga om en helt ny religion. Att vara präst i Svenska kyrkan är då inte mera entydigt detsamma som att vara präst åt Gud och Kristus.

    Det här skrivs 2008 - förmodligen rekord i sentändning - och nu tycks nog de 10-15 års försprång, som Dag menar att SK har, ha krympt till nära nog noll. I praktiken är ju behörighetskravet här i Finland nu detsamma som i Sverige...

    Av Anonymous Anonym, Klockan fredag, januari 25, 2008 12:00:00 em  

  • Hej, jag tror inte att det längre är aktuellt att kommentera denna blogg, knappast läser någon kommentarerna.

    mvh

    Henrik

    Av Blogger Henrik Perret, Klockan fredag, januari 25, 2008 8:26:00 em  

  • Jo, jag läste idag. Tack för kommentarerna, jag är teologistudent och kvinna som brottas med frågan om det är rätt att prästvigas eller ej. Det är faktiskt väldigt svårt att få en nyanserad bild eftersom diskussionen inte förs med sakargument om grundfrågan utan om hur frågan har handlagts av kyrkorna. Stå för vilka teologiska argument ni har - om det nu är ni män som ska förvalta läran, så måste det väl innefatta att lära ut den till kvinnor som kan tänkas "kasta bort" sina liv på att bli präster utanför Guds uttalade vilja enl er. Börja undervisa - skäms inte för evangeliet, annars går det inte att ta ställning.

    Av Anonymous Anonym, Klockan onsdag, oktober 14, 2009 12:30:00 fm  

  • Hej, tack för din kommentar! I detta fall låter jag en anonym kommentar stå, för det kan vara svårt att stå fram.

    Avsikten med denna blogg har inte varit att försöka omvända någon, utan närmast att presentera hur jag och mina meningsfränder tänker.

    Om själva grundfrågan finns ju massor skrivet. Jag ger dig rådet att läsa synpunkter för och emot, och i bön till Gud be om ledning. Det är inte vad människor tänker som är avgörande - det är vad Guds Ord säger. Och till detta behöver vi ljus.

    I sista hand måste var och en handla i tro och vara viss i sitt sinne.

    Jag har i mitt svar utgått från att du verkligen är en kvinnlig teol.stud, om så inte är behöver du inte bry dig om texten alls. Jag säger så eftersom det på internet mer och mer kommer "identitetsförfalskningar", och sådana vill jag inte dra in i en diskussion om Guds vilja - som GUD ska avgöra, inte jag.

    Guds välsignelse önskar jag Dig och hoppas att Du får klart besked och inre visshet i din kallelse och din livsuppgift!

    Henrik

    Av Blogger Henrik Perret, Klockan onsdag, oktober 14, 2009 12:02:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida